Pelmenyi - otthoni elkészítési merénylet
közben zene: https://www.youtube.com/watch?v=KWtw0vtSzvQ
vagy: https://www.youtube.com/watch?v=K3SUPPeuRdU
vagy: https://www.youtube.com/watch?v=K3SUPPeuRdU
Mi is lenne ez a raviolira vagy derelyére emlékeztető kis batyu? Ő kérem szépen a Pelmenyi avagy Fülkenyér :) a Szerbiából származó Orosz nemzeti étel. Nekünk is a kedvencünk lett!
Az utóbbi hónapokban számos orosz étterem és bár nyitott Budapesten. Vodka - koviubi rulez van a belvárosban.
Pénztárcabarát orosz étterem, amit szívből ajánlok: Matrjoska https://www.facebook.com/matrjoska
Itt pedig otthoni fogyasztásra tudsz vásárolni, ha nincs kb 3 órád mókolni a pelmenyivel: http://www.arbat.hu/
Nem kell hosszú bevásárlólistát írnod :) mert ez az a recept, amit könnyen megjegyzel és biztos vagyok benne, hogy az alapanyagok feléből Neked is van otthon mindig. Mindemellett tökéletes hó végi recept, amikor a pénztárcád már a befizetésre váró csekkektől vastag és nem a bankóktól.
Mielőtt belefogsz tudd, hogy ez nem a "fél óra alatt dobjunk össze valamit" étel, recept.
DE!ha amint :) belevágsz tudd, hogy kb 6-7 vacsorá(d)tok meglesz a következő pár hónapban, mivel a nyers tésztás batyukat pikk-pakk le tudod fagyasztani műanyag edényben és bármikor előkapod a mélyhűtődből - kiolvasztod (nem mikorba mert szétmálik a tészta vagy max defrost fokozaton) és tálalod a lent leírtak szerint :) Hidd el nekem mennyi vacsora tud lenni ha nincs otthon semmi és 10 perc akarsz ételt varázsolni az asztalra :).
Mielőtt belefogsz tudd, hogy ez nem a "fél óra alatt dobjunk össze valamit" étel, recept.
DE!
kb 180-200 batyud lesz (1 fő/ adag: kb 15 batyu)
költség: kb 2000 Ft
Hozzávalók a pelmenyi tésztához:
1 tk tejföl (zsírosabbat ajánlok)
2 nagy tojás
5 dl meleg víz
1,5 tk só
980 gr liszt
Hozzávalók a pelmenyi töltelékhez:
500 gr darált pulykahús
500 gr darált sertéshús
1 közepes vöröshagyma - apróra kockázva
1 tk olivaolaj
3 gerezd fokhagyma - használjunk fokhagymaprést
fél tk bors (én mozsárban őröltem)
Akkor csapjunk bele!
Készítsük el a tésztát:
- Egy nagy tálba a következőket keverjük el kézi habverővel: tejföl, meleg víz, tojások, só. Addig keverjük még nem kapunk egy sima állagot. Ha konyhagéppel dolgozol (pl Kitchen Aid) használd a dagasztó keverőt és adj hozzá 560 gr lisztet. 2-es sebességet állíts be és kb 5 percig hagyd még a gép kever. Amennyiben nincs otthon konyhai géped akkor kicsit hosszadalmasabb munkával kézzel gyúrd a tésztát (a karizom gyakorlatot az edzésen skippelheted :) ). Ezt az videót ajánlom figyelmedbe a tészta gyúráshoz segítségül: https://www.youtube.com/watch?v=N-VapTFI6Qg
- Add hozzá a maradék lisztet (420 g). Addig keverd a géppel / kézzel míg a tészta el nem válik a keverőgép falától vagy a kezedtől.
- 20 percig pihentesd a tésztát konyharuhával letakarva. Ez idő alatt pont elő tudod készíteni a tölteléket. És még egy pohár vörös bor is belefér :)
Húsos töltelék elkészítése:
- Egy kisebb serpenyőben melegítsd meg az olajat. Ne legyen forró az olaj mert akkor gyorsan megég a hagyma. Add hozzá az apró (tényleg fontos hogy apró legyen) vöröshagymást és kezd el dinsztelni közepes lángon. Mikor már elkezd aranybarna lenni add hozzá a fokhagymát, amit fokhagymaprésen nyomtál át. Még max 1 perceg dinszteld a hagymákat még jó barátságot kötnek és fenségessé teszik a pelmenyidet. :) (A fokhagymát azért nem add hozzá hamarabb mert pillanatok alatt megég.)
- Keverd össze egy nagyobb tálban a darált husikat (pulyka, sertés), add hozzá az imént elkészített dinsztelt hagymát, sót, őrölt borsot és chilli szószt.
- Én meg szoktam kóstolni és általában ebben a fázisban még adok hozzá egy kis sót. Úgyhogy ajánlom, hogy Te is tedd ezt :)
A tésztát ideje felkeltened, eleget pihent!
A batyu elkészítése:
- Nyújtódeszkát lisztezd be, hogy ne ragadjon le a tésztád és kb 2 mm vastagságúra nyújtsd ki. (készítettem már korábban pelmenyit olyan konyhában, ahol nem volt a top-on a felszereltség :) így nyújtódeszka helyett használd az asztalt -fedd be alufóliával, sodrófa helyett pedig tökéletes egy üveg bor (akár üres ha már megittad) vagy az alufólia henger.)
2. Formázz kb 3 cm átmérőjű kis korongokat.
3. Én a kedvenc Ibizás pálinkás poharamat használtam :)Fogd meg a korongot és a kezeddel óvatosan húzd szét - a belsejétől indulva.
4. A korongod közepére rakj egy kiskanál darált húsos tölteléket. 5. Hajtsd félbe - kis félholdat fogsz kapni - és a tészta szélét nyomkod össze, hogy majd főzés közben tutira benne maradjon a töltelék
6. Fogd meg a batyud két sarkát és csíptesd össze.
7. Egy előre belisztezett vágódeszkára vagy tálcára tedd rá batyukat.
Pelmenyi kifőzése:
- Egy nagyobb lábasban forralj fel vizet. Én szoktam hozzáadni egy kis sót és olajat, hogy a batyuk ne ragadjanak össze.
- Mikor már lobog a víz óvatosan (kanál segítségével) tedd bele a pelmenyiket.
- Batyu mérettől függően főzd 3-5 percig (még fel nem jön a tésztás batyu a víz tetejére)
- Eközben egy serpenyőben (használd azt, amiben a hagymát dinsztelted) olvassz vajat.
Mikor megfőtt a pelmenyid csöpögtesd le (én egy tálba papírtörlőkendőt teszek, és arra teszem rá a forró vízből kivett batyukat, hogy a lehetőleg legkevesebb víz érintkezzen a vajjal a serpenyőben) és tedd bele a vajas serpenyődbe. Nem kell, hogy forró legyen vaj! A lényeg, hogy pár percig a vajon megfuttassuk, de semmiképp ne süssük meg!!!
Hozzávalók a tálaláshoz:
- olvasztott vaj
- petrezselyem (friss vagy szárított)
- tejföl
- ecet
Tálalás:
több opció lehetséges:
- vodka - mint aperitif (hidd el szükséged lesz rá ekkora meló után)
- én mindig rakok rá egy kis petrezselymet
- egy kanál tejföllel is mennyei
- Hugi például tesz mindig hozzá egy csepp ecetet, ami lágyítja az ízeket
- ismét Hugi kreációja, hogy reszelt sajttal gazdagítja, amitől valószínűleg egy orosz kitérne a hitből :)
- én vörösbor ajánlok mellé de egy kicsit testesebb rosé is megállja a helyét mint például: Sauska vagy Szeleshát Kékfrankos rosé
Fogyasszátok egészséggel!
Jó étvágyat - Приятного аппетита
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése