Ismét sok gasztroélménnyel és utazással gazdagabb. De ez így is van rendjén
J
Először is, szeptemberben beiratkoztam egy borsuliba (Bor-Schola) és
terveim szerint 2015 májusára pohárnoki avagy sommelier rangot kapok. A suli
szenzációs, teljesen más úgy iskolapadban ülni, hogy az ember azt tanulja, ami
igazán érdekli és céltudatosan megy előre. Mostanság minden héten a szerda a
kedvenc napom, mert ekkor délután 5-től este 10-ig iszom Dr. Csizmadia András szavait
no meg az általa összeállított 10 tételes tematikus borokat J A suliról most ennyi. Viszont borokról
poszt folyamatosan.
Vége a nyárnak, amit nehezen viselek ezért a nyár méltó lezárásaként úgy
döntöttem, hogy még idén nekivágok egy Fertő-tó bringa-, és gasztrókörútnak.
Miért is a Fertő-tó? Balaton és Velencei-tó körbetekerés már idén megvolt ezért
már csak két opció maradt: Fertő-tó és Tisza-tó. Mivel pont múlt héten tananyag
volt az Észak-Dunántúli borrégió ezért nem kellett sokáig hezitálnom a döntés
meghozatalában. Sopron és Fertő-tó győzött!
Péntek
Indulás a Keleti pályaudvarból vonattal. Külön biciklitároló nem volt
úgyhogy maradt a babakocsiknak fenntartott hely. De nem volt para. Bő 3 órás
vonatút és már Sopronban is vagyok. Úgy döntöttem a Soproni borászatokat majd
hazafelé látogatom le így egy gyors városnézés után irány Fertőrákos: Ráspi és
Luka Enikő. Távolság mindössze 10 km (főúton – emelkedőn)
Pár hangulatkép az őszi Soproni belvárosról
Irány tovább Fertőrákosra ebédelni. Szerencsére ebédidő után és vacsoraidő előtt érkeztem meg Ráspi
vendéglőjébe így kedvem szerint válogathattam, hogy melyik asztalhoz üljek (ami
egyébkén nagyon nem jellemző).
Rabul ejt az étlap… egyszerű, semmi cicoma, nem túl nagy választék, minden ételhez Ráspi borajánló. Mivel még tudtam, hogy a szállásig hátra van egy kisebb táv ezért csak valami szolidban gondolkoztam.
Ha B barátosném velem lett volna tuti egy Libamáj terrine-vel indítunk és az is tuti, hogy felezünk J de ez most nem így történt. Levesek közül kacérkodtam egy vargányakrémlevessel is de féltem, hogy én is a bringámmal együtt gurulok majd tovább ezért hagytam érvényesülni egyedül a Kemencében sült fogasfilét házi tagliatelle tésztával vargányagomba mártással. Nagyon jó választás volt.
Meglepetés vendégváróként a mosolygós pincér hozott nekem két féle kencét:
kőrözött (őrölt pirospaprika nélkül) és pisztrángkrém házi kenyérrel. Először
fura volt a kőrözött pirospaprika nélkül, de egy újabb dimenziót nyitott J mellé egy csodásan simuló Ráspi 2012-es
Tündért fogyasztottam. Tündér Leánykáról annyit érdemes tudni, hogy
Zöldveltelini, Irsai Olivér és Léányka házasításából született ez a csoda. A
bor sárgás színű, tiszta, koronája lomha. Illatra egyszerre a sós és édes, a
hordófűszerek illatkavalkádja árad ki belőle.
A főétel – fogas – mellé folytatom Ráspi fehér borkínálatának rendkívül
illatos borával, Borostyán 2011. Színben világosabb, mint a Tündér volt,
halványsárgának mondanám. A bor tiszta és kevésbé lomha, ami utal az
alacsonyabb cukortartalmára. Illatra nekem sokkal visszafogottabb, mint a
Tündér viszont ízre olyan, mintha egy zamatos őszibarackba harapénk bele.
Mennyei… Üde gyülömcsösség
Ráspitól eddig még csak vöröseket kóstoltam – nagy hiba volt.Ha érdekel honnan jött a Ráspi név katt ide.
Bringára fel irány Mörbisch. Első öröm: végre van bicikliút J Második öröm: pont a bringa út mellett van Luka Enikő pincészete. Satufék, bringáról le, bringa lerak, irány befelé. Mákom volt, mert csak előzetes bejelentkezés alapján van nyitva a pincészet és borbár. Pont egy bórkostoló közepébe csöppentem bele. Enikő volt ott maga személyesen és a kedves fogadtatást követően rögtön borral kínált J Zwiegelt, Merlot és Cabernet Sauvignon. Végül a CS-nál tettem le a voksom és rögtön kérem egy üveggel. Nem az olcsó árkategóriás borok közé tartozik (5500 Ft / palack), de kivételesen gazdag és őszinte bor. Enikőt kértem, hogy meséljen a borról. Igazából nem is a borról mesélt, hanem arról, hogy Ők egy nagyon kicsik a szakmában, a tudását és a pincészetet Édesapjától vette át és egy álma vált valóra, hogy azzal foglalkozik és azt csinálja, ami a legközelebb áll Hozzá.
A következő mondattal engedett útnak: „Most úgy érzem, magadra kell, hogy
hagyjalak ezzel a borral. Ez a bor többet tud a fényről, mint mi… Nem én
leszek, aki elmondja, milyen tündöklésben született, hanem Ő.”
A Mörbisch-i (magyarul:
Fertőmeggyes) szállásomra érve az első dolgom az volt, hogy a megvásárolt
palackot kinyissam és megértsem, hogy Enikő
miről beszélt. Aki kóstolta, az érti miről van itt szó, aki nem ….
Nektek szívből ajánlom. (Sorry B, hogy nem vártalak meg vele, kénytelenek
leszünk együtt visszajönni J )Csakhogy nehogy azt higgyétek, hogy mindig minden flottul megy, a Luka pincészetet elhagyva a hátsó kerekemen defektet kaptam. Bringatúráim során még egyszer se fordult elő, hát eljött az ideje. A rákfenéje a dolognak az volt, hogy már pont szürkület volt és egy erdős bringaút várt még rám az osztrák szállásomig. Lepattantam a bringáról és szépen elkezdtem bandukolni a bringámmal meg féltve őrzött borommal Mörbisch felé. Olyan koromsötétség lett pikk-pakk, hogy az orromig alig láttam el és persze, hogy semmi világítás nem volt a bringaúton. Elértem végre az osztrák-magyar határt J innen tudtam, hogy már max 1-2 km van hátra J Szerencsére nem vagyok az a brutál pánikolós, parázos típus így úgy voltam vele, hogy mindig lesz valahogy és ennek valamiért így kellett lennie ezért inkább élveztem a falu fényei által megvilágított Fertő-tó gyönyörű látványát.
Egy furgon arra jött, leintettem, szerencsére megállt és egy kedves osztrák
ajkú srác, gyönyörűséges fekete kutyus útitársával elvittek a szállásomig
bringástul J
A szállás kedves, tiszta és itt van nem messze a tótól J
A holnapi nap legnagyobb kihívása (most per pillanat úgy gondolom J ) a biciklim megjavítás lesz, hogy
folytatni tudjam az utamat, a tó körbetekerését. De tudom, hogy meg fogom
oldani, mert az élet elég gyakran akadályok és váratlan helyzetek elé állít, ami
csak rajtam múlik, hogyan oldom meg és milyen megoldást választok.
Ezzel a gondolattal köszönök:„Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.”
Albert Einstein 1879-1955
Elhatároztam még este, hogy a szombati napot futással indítom és végigfutok
azon az útón, ahol este a korom sötétben battyogtam a bringámmal Fertőrákostól.
A futás alatt szembesülök azzal, hogy az osztrák – magyar határátkelőhely csak
gyalogosok és kerékpárosok által vehető igénybe. Már tudom, hogy tegnap miért
nem volt forgalom az úton J Előbb-utóbb mindenre választ kap az ember. A
határ mellett egy szentélyt is felfedezek: Mitrász- szentély
Tökéletes napindítás volt, nem megterhelő csak 5 km. A táj kárpótolta a
reggeli csípős hideget. Fertő-tó, szőlőtőkék, hangulatos borozók….
Gyors reggeli a szálláson, közben azért izgulok, hogy mi lesz a bringámmal
és a túrámmal. Majd ekkor a megjelenik egy ezermester, akit a házi néni hívott,
hogy javítsa meg a kaput. Elkezdünk beszélgetni, elmondom Neki, hogy mi történ
a bringámmal és kiderül, hogy a szomszéd faluban lakik, Rustban, és tud egy
hiper szuper bringa szervizt és kocsival el is tud vinni így nem kell 6km-et
gyalogolnom J A
kocsiban beszélgetés közben kiderül, hogy Ő igazából borász, már 6 éve tart a
szerelem. Juros Michael-nek hívják és Rust városában van egy 5,5 ha-os
szőlőbirtoka. 15 féle szőlőt termel. A kedven bora a ….. ami zwiegelt, cabrnet
sauvignon, cabrnet franc és shyra háziasításából készít és tölgyfahordóban
érleli. Felajánlotta, ha legközelebb erre járok, akkor feltétlenül menjek el a
birtokra egy borkóstolóra, de lehetőleg ne bringával érkezzek, mert a sok finom
bort majd nem tudom hova tenni J Megérkezünk a bringa szervizhez, nem fogad el pénzt
a fuvarért és a segítségért. Michael a mottójával búcsúzik: ’Wenn du es
ertraumen kannst, kannst de es auch tun’ / ’If you can dream it, you can do it’
(Walt Disney)
A szervizben kerékcsere + nagyszerviz – kiderül, hogy más gondok is vannak
a bringával. Total 22 Euro-ba fájt, ami nevetséges. Pesten 8 000-10 000 Ft
körül szoktam fizetni egy rendbetételért kerékcsere nélkül.
A hely neve: Fahr Rad Migschitz, elérhetőség: http://www.migschitz.at/
Rustban maradok még kicsit bóklászni a városban. A budai várnegyedhez tudnám hasonlítani. A városka középkori óvárosa szerepel az UNESCO világörökség listáján.
Rustban maradok még kicsit bóklászni a városban. A budai várnegyedhez tudnám hasonlítani. A városka középkori óvárosa szerepel az UNESCO világörökség listáján.
A városka
teljesen magával ragad, gyönyörű házak, őszi színek, hangulatosabbnál
hangulatosabb borozók, vendéglők, kávézók. A Rathausplazton érdemes körbenézni
és felfigyelni a kisváros XVI-XVIII. Században épült házait, melyek
gólyafészekkel tarkítottak.
Mielőtt tovább
indulok Oggau felé egy bájos kávézóban iszom egy kávét. Amikor beléptem olyan
érzésem volt, mintha egy laza, francia kávézóban lennék. Próbálom képekkel visszaadni
a hangulatot:
A felszolgáló
hölgynek megdicsérem a helyet, persze hogy ezt követően rögtön szóba elegyedünk
J Elárulta, hogy 8 évig kint élt Párizsban,
németet tanított és imádja a kávét. Mielőtt visszaköltözött Ausztriába
elhatározta, hogy nyit egy nyelvsulit és egy kávézót Rustban, a szülővárosában.
Ez mind megtörtént. A nyelvsuli neve: ResonanCenter Rust.
A B10-es
aszfaltozott kerékpárúton folytatom a túrát Oggau felé. Oggau-ról annyit
érdemes tudni, hogy Oggaut aposztrofálják a legrégebbi bortermő vidéknek a
régióban. Nem időzök sokat a városban, mert hideg van és haladnom kell tovább,
hogy sötétedés előtt elérjem Mönchhof-ot. Purbach-ig. A tótól ezen a szakaszon
vagyok a legtávolabb. Purbah-ot elhagyva egy jópofa kereszteződéshez érek
Neusiedler am
See-nél letérek a B10-es bicikliútról át a B21-re majd B51-re. Az úton végig
szőlőtőkék mellett haladok, dimbes-dombos tájakon. Elérem Gols-t ahol a nap először
előbukkan a felhők közül. Muszáj volt megörökíteni J
Ezután sikerül eltévednem, mert most először nem volt normálisan kitáblázva a bicikliút vagy én voltam béna vagy mindkettő J meg már kezdek is fáradni…
Realizáltam, hogy
tökre rossz irányba megyek, mert a nap ’rossz’ helyen megy le vagyis én vagyok
nagyon rossz irányban. Hál’ Istennek arra jött egy minibusz, leintem,
eligazítást kérek, a sofőr Hölgy nagyon kedves és felajánlja, hogy elvisz
Möncchof-ba mert pont arra tart. A kocsija hátulján van bringatartó J hihetetlen.
A 62 éves Hölgy már
nyugdíjas, régen biztosítási cégnél dolgozott elég magas beosztásban és most
nyugdíjas korára nem maradt más, mint az utazgatás. Van Barcelonában és
Portugáliában háza, wind surfinggel és halál jó fej nőci. Már meg is érkezünk
Mönchhof-ba majd elbúcsúzunk. Ő sem fogadott el pénzt a fuvarért J Annyira mások itt az emberek. Nyitottak,
segítőkészek, önzetlenek és pozitívak.
Megérkezek a
szállásra (Endlich Daham - Einfach Leben) . Amint belépek, egy pozitív energia kerít a hatalmába, ezt nehéz megmagyarázni.
Előbukkan a tulaj- Karl, egy 55 éves ürge, aki öleléssel fogad J Teljesen le van döbbenve, hogy egyedül
érkeztem bringával és, hogy ekkora utat megtettem J Mivel a városban ’Wein+Kultur Tage’ van -
ami az jelenti, hogy az összes pincészetet, borászatot 30 EUR fejében ingyen
lehet látogatni és kóstolni, amennyi jólesik – megkérdezni, hogy van e kedvem
bemenni. Mivel ismer, mindenkit a városban nem kell vennem belépőt. Egész napos
tekerés után lepakolok, minimális szinten átöltözök és irány a város J
Első állomás
Szalay Winbau (a borász felmenői magyarok innen a magyar vezetéknév). Mivel a
szállás tulaja Karl tudja, hogy érdekelnek a borok rögtön a borászhoz vezet az
utunk, aki megmutatja a pincészetet és mesél a borairól. 7 ha területen van
szőlője, az idei termés Neki is katasztrófa volt a rengeteg eső miatt. Az átlag
bormennyiségének a fele várható idén.
Az érdemes tudni,
hogy Ausztria szőlőterülete 50 000 ha. A jelentős borvidékek az ország K-i
részében találhatóak. A legnagyobb szőlőültetvények Alsó-Ausztriában
találhatóak (60%). A világ bortermelésének igaz, hogy csak 1%-át teszik ki de
Európa legjobb borai közé sorolandók.
A borász elmeséli,
hogy az tó északi részén, ahol mi is vagyunk 11 000 ha-on terülnek el a
szőlőhegyek. Löszös talaj, feketeföld, sóder és homok keveréke. A borok
gazdagok és kifejezőek. A tó klímájának köszönhetően – a tó erős párolgása
miatt gyakran fellépő nemesrothadás miatt – extraktban gazdag és testesek a
borok. Azt még fontos megemlítenem, hogy Mönchhof az egyik legrégebbi
bortermőföld a régióban – 1217.
A régió sajátos szőlőfajtája a St Laurent, ami képes ellenállni sok betegségnek. Jellemzően virágos, gyümölcsös karaktereket hordoz magában.
A régió sajátos szőlőfajtája a St Laurent, ami képes ellenállni sok betegségnek. Jellemzően virágos, gyümölcsös karaktereket hordoz magában.
Épp ideje
kóstolni J Amit kóstolunk:
St. Laurent 2013, Zweigelt 2013, Blaufränker 2013
(nekem a Zweigelt nyeri el a tetszésemet)
Megyünk tovább. A
következő állomás egy Bio borászat, Weinbaubetrieb Herbert Gross.
8 ha területen
találhatóak a szőlői Seewinkelnél. Herbert Gross egy családi hagyományt visz
tovább, 1626-tól a család borokat készít, figyelembe véve a mai technológiát.
Kizárólag bio borokat készít.
Már 2014-es
Grüner Velteliner-t (zöld veltelelni) is kóstolok, első 2014-es borom idén J még van hova fejlődnie, nagyon könnyű kis
bor.
Ami viszont a
pincészet büszkesége: eSTeel Barrique 2010 – St Laurent szőlőből. Gyönyörű bíbor
szín, nagy korona, füstös, fűszeres illat, piros bogyós gyümölcsösség, ami az
ízben is visszaköszön. Csodálatos bor.
Az estét egy
szolid sonkatállal zárjuk a borászat éttermében: Zur Rossschwemm.
Amit a képen
láttok J
Bratenfettbrot (zsíroskenyér), Rossschwemmplatte: Schinken, Bratne, Speck,
Presswurst, Blunzen, Kase, Aufstich).
A sok vörösbor
után egy kis könnyed fehérre vágyom így a borász másik különlegességét
választom: eSTeel White 2013 – Gemischter Satz (Sauvignon Blanc, Muscat,
Welschenrisling, Weissburgunder, Grüner Velteliner).
Csodálatos
szombati napot tudhatok magaménak rengeteg élménnyel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése