2014. október 27., hétfő

Fertő-tó gasztro/ bringa túra ( Vol. II. )

 
Vasárnap

Helyszín még mindig: Endlich Daham - Einfach Leben :)

Úgy érzem magam mint Alíz Csodaországban :) olyan reggeli fogad, hogy a lélegzetem eláll a tálalásról nem is beszélve ...
Az alapanyagok nagy részét Karl helyben termeszti vagy készíti.
Csak, hogy értésetek miről beszélek:

 

 


Karlról még azt tudni kell, hogy kb az elmúlt 15 évben bejárta az egész világot, többek között Indiában is élt és igazi Yoga guru. Elképesztő figura. Be nem áll a szája, érdekesebbnél érdekesebb történeteket mesél minden témában. A Gasthouse-t 25 éve vette, elöször csak privát használatra majd kb 2 éve kezdte átalakítani vendágházzá. Szinte az összes dekoráció külföldről van, amit az utazási során gyűjötte össze.
 
Akkora nyugalom van itt, hogy úhy döntök maradok még egy napot :)
Napi program blogírás, relax és délután a tegnap kimaradt borospincék lelátogatása :)
 
Szinte minden pincészetben 3 féle azonos vöröset (Zweigel,t St Laurent, Blaufrankisch) és 3 féle fehéret (Gemischter Satz, Sauvignon Blanc, Welsch Riesling) kóstolok, hogy legyen valami rendszer az egészben. :)

Ez a teljes lista - (téképpel itt)
1 Weingut Berger Leginthov
2 Weingut Egermann-Pillinger
3 Weingut Familie Gross
4 Bioweingut Gross Herbert
5 Hafner Family Estate
6 Weingut Handler
7 Weigut Hoffmann "Weinzeit"
8 Weingut Keringer
9 Weingut Kirschner
10 Weingut Kummer
11 Weinbau Lentsch
12 Weingut Michlits
13 Paradiso Pannonia Sandhöhe
14 Weingut "Urbanikeller" Pillinger
15 Weinbau Szalay


(sárával jöltem, amiket pénteken látogattam le és zölddel, amiket szombaton - vagyis ebben a blogbejegyzésben olvashattok)

Az első állomás: Weinbau Lentsch
11 ha-os föld, borkínálat:
vörös: Zweiglet, Blaufrankish, St Laurent
fehér: Welschriesling, Chardonnay, Grauburgunder

Miden pincészet előtt egy megszámozott hordó jelzi, hogy melyik pincészertnél jársz az egyszerűség kedvéért. Az udvaron díszeleg a ház mottója : fröhlich menschen und guter wein sollen immer beisammen sein (jó embereknek és kiváló boroknak egy helyen kell lenniük)
 
Minden borászat vendégváró falattal fogadja a vendégeket :) És ne képzeld, hogy az történik, hogy mindenki ide jár ingyen kajáért :) Neeeem! Itt nem szól rád senki, hogy meddig maradsz egy helyen, hány féle bort iszol és mennyit .... mert mindenki tudja a mértéket.

Nekem a Lentsch borásztól a kedvencem a Blaufrankisch 2013 volt (13,5% vol, 3,5 EUR)
Tiszta, bíbor szín, lomhának mondanám a koronáját.
Illatra nagyon intenzív, grandiózus gyümölcsös illat, szájban tökéletes egyensúlyt mutat, a struktúra elegáns, a tannin finom.
















Kummer Weingut pincészet a következő állomás.
5 generációs borásztról beszélünk 12 ha területtel. Elmondása szerint (de ezt tapasztalom is) Münchhof egy igazi borász közösség. Mönchhof lélekszámát tekintve 2 260  fő :)

Kóstolás során egy Fehér Kummer Birtokbort kóstoltam, Junger Kummer 2014
a bor nagyon fiatal, elképesztő friss, gyümölcsös és zamatos

Ami nagyon ízlett: Roséwein - Syrah-Zweiglet-Rosé 2013
gyönyörű szín, gyümölcsös (csereszenye), harmónikus (sav-alkohol tartalom

Az abszolut nyertes bor , Zweigelt 2012 (13,5% vol)
Gazdag rubin szín, fűszeres, gyümölcsös illat (érett feketebogyós gyümölcs illat), harmonikus íz, kis tannin. Maradék Cukor 3g/l, sav 4g/l

 


Ezt a helyet nagyon dícsérték, de vasárnapra szinte csak édesboruk maradt így ezt a pincészetet csak megmelítem.
Hafner pincészet




A borász földje és traktorja :)
 
 
 
Utolsó állomás - Hoffmann Weingut
 
öszinte leszek - már nem kívántam több bort lévén, hogy délután 5 óra :) így itt csak az egyik kedvencemet ittam: Retro-Gemischter Satz 2013
 
A borról nem írok :) inkább kóstoljátok meg ha egyszer lesz lehetőségetek.
Helyett a borászat teraszáról készült képpel és borommal köszönök :)

 

 
Hétfő
 
Ideje hazaindulni, ez van... De azért a reggelinek megadom a módját :) összepakolok és Nekivágok Mönchhof - Sopron útvonalnak (kb 60-70 km)
 
Az útvonal az alábbi lesz: Mönchhof - Frauenkirchen - Apetlon - Pamhagen - Fertőújlak - Nyárliget - Sarród - Hegykő - Fertőhomok - Hidegség - Fertőboz - Balf - Sopron
 
Az út monoton és Apetlon körényékétől van normális bicikli út (Mönchhoftól visszamehettem volna a B10-es bringaúton Podersdorf irányába, de az kerülő let volna így bevállaltam a főutat.
Mivel hétfő délelőtt van így szerencsére nem forgalmas. Az egyedül negatív dolog az, hogy fúj a szembeszél van (még szerencse, hogy kesztyű, sál is van nálam).
 
Apetlon-nál meglátok egy kis tavat - ez a legtökéletesebb helye a rövid pihenőnek :)



Felkerekedek és irány Pamhagen, ami szinte az Osztrák - Magyar határnál van.
Itt verge újból bicikliút. A környezet ami körülölel nagyon tetszik. Dirket leállítom a zenét és elkepesztő madár hangokra leszek figyelmes. A rétisasok csak úgy röpködnek a fejem felett és csapnak le áldozataikra a kukoricamezőben, a napraforgó föld közepén esőzések miatt kialakult kis 'tóban' a vadkacsák táboroznak és az úton átballag előttem egy gém :) leírhatatlanul gyönyörűséges.

 


Engem elvarázsolt a Fertő-hansági Nemzeti Park.
 
Magyarországra érve elég ramaty út fogad hosszú kilométereken keresztül. Viszont vannak vices táblák az útmentén :) mindenki értse úgy, ahogy akarja:

 
 
Fertőd magasságában beszélhetünk újből bicikliútnak nevezett útról. Ami egészen Fertőboz környékéig tart. Onnan ismét a bringások kikényszerülnek a főútra, ami ezen a szakaszon a legnehezebb az egész Fertő-tó vonalán. Rengeteg emelkedő, kanyargós rész, száguldó autók. Sopron táblát már várom, mint a Messiást :) És végre, végre, végre meglátom :)

Egy jól megérdemelt sörre (igen, nem bor :) ) visszatérek abba az ElGusto-ba, ahonnan indultam pár nappal ezelőtt.

Az egyik legjobb túra volt eddig, amit valaha egyedül megtettem! Sok tanulságos élethelyzettel, tapasztalással, új emberek megismerésével, borokkal és finom ételekkel és, ami a legfontosabb rengeteg pihenéssel és kikapcsolódással.

Én mindenkinek ajánlom és kívánom, hogy szakítson időt arra, hogy egyedül elvonuljon a' világból' egy kicsit és csak saját magával, a gondolataival és érzéseivel egyedül legyen. Nekem óriási pluszt és energiát adott ez a pár nap.

Zárószó
Elgondolkodtam azon, hogy miért is sikerülhetett ilyen jól ez az út.... én úgy gondolom amiatt, mert mindig pozitívan álltam Hozzá a dolgokhoz, bíztam és hittem magamban annyira, hogy meg fogom oldani a problémákat és kihívásokat.
Az út során sokan kérdezték tőlem, hogy te jó ég - egyedül? barátok? vagy tars nélkül? így hogy lehet élveni az utat? nem félesz? stb...
Egyedül az ember sokkal jobban rá van kényszerítve arra, hogy figyeljen mindenre, memorizáljon, nyitott legyen, segítséget kérjen akár vad idegenektől és ne csak segíséget hanem szóba is elegyedjen Velük és beszélgessen :)

Egy markényi nyitottság, egy kupica bárorság, sok mosolygás, egy leheletnyi pozitív gondolkodás és egy csipetnyi önbizalom hidd el csodákra képes.

Most OFF :) és a szokásos módon egy zárókép:




 
 
 
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése