2014. február 2., vasárnap

Pelmenyi (пельмени)





Pelmenyi - otthoni elkészítési merénylet






Mi is lenne ez a raviolira vagy derelyére emlékeztető kis batyu? Ő kérem szépen a Pelmenyi avagy Fülkenyér :) a Szerbiából származó Orosz nemzeti étel. Nekünk is a kedvencünk lett!

Az utóbbi hónapokban számos orosz étterem és bár nyitott Budapesten. Vodka - koviubi rulez van a belvárosban.

Pénztárcabarát orosz étterem, amit szívből ajánlok: Matrjoska https://www.facebook.com/matrjoska

Itt pedig otthoni fogyasztásra tudsz vásárolni, ha nincs kb 3 órád mókolni a pelmenyivel: http://www.arbat.hu/

Nem kell hosszú bevásárlólistát írnod :) mert ez az a recept, amit könnyen megjegyzel és biztos vagyok benne, hogy az alapanyagok feléből Neked is van otthon mindig. Mindemellett tökéletes hó végi recept, amikor a pénztárcád már a befizetésre váró csekkektől vastag és nem a bankóktól.

Mielőtt belefogsz tudd, hogy ez nem a "fél óra alatt dobjunk össze valamit" étel, recept. 

DE! ha amint :) belevágsz tudd, hogy kb 6-7 vacsorá(d)tok meglesz a következő pár hónapban, mivel a nyers tésztás batyukat pikk-pakk le tudod fagyasztani műanyag edényben és bármikor előkapod a mélyhűtődből - kiolvasztod (nem mikorba mert szétmálik a tészta vagy max defrost fokozaton) és tálalod a lent leírtak szerint :) Hidd el nekem mennyi vacsora tud lenni ha nincs otthon semmi és 10 perc akarsz ételt varázsolni az asztalra :). 


Ezek szerepeljenek a bevásárló listádon:

kb 180-200 batyud lesz (1 fő/ adag: kb 15 batyu)
költség: kb 2000 Ft


Hozzávalók a pelmenyi tésztához:

1 tk tejföl (zsírosabbat ajánlok)
2 nagy tojás
5 dl meleg víz
1,5 tk só
980 gr liszt


Hozzávalók a pelmenyi töltelékhez:

500 gr darált pulykahús
500 gr darált sertéshús
1 közepes vöröshagyma - apróra kockázva
1 tk olivaolaj
3 gerezd fokhagyma - használjunk fokhagymaprést
fél tk bors (én mozsárban őröltem)

Akkor csapjunk bele!

Készítsük el a tésztát:


  1. Egy nagy tálba a következőket keverjük el kézi habverővel: tejföl, meleg víz, tojások, só. Addig keverjük még nem kapunk egy sima állagot. Ha konyhagéppel dolgozol (pl Kitchen Aid) használd a dagasztó keverőt és adj hozzá 560 gr lisztet. 2-es sebességet állíts be és kb 5 percig hagyd még a gép kever. Amennyiben nincs otthon konyhai géped akkor kicsit hosszadalmasabb munkával kézzel gyúrd a tésztát (a karizom gyakorlatot az edzésen skippelheted :) ). Ezt az videót ajánlom figyelmedbe a tészta gyúráshoz segítségül: https://www.youtube.com/watch?v=N-VapTFI6Qg
  2. Add hozzá a maradék lisztet (420 g). Addig keverd a géppel / kézzel míg a tészta el nem válik a keverőgép falától vagy a kezedtől.
  3. 20 percig pihentesd a tésztát konyharuhával letakarva. Ez idő alatt pont elő tudod készíteni a tölteléket. És még egy pohár vörös bor is belefér :)

A tészta pihen, Te pörögsz, a húsit már kivetted hűtőből és csak arra vár, hogy jól összegyúrd és fűszerezd.

Húsos töltelék elkészítése:



  1. Egy kisebb serpenyőben melegítsd meg az olajat. Ne legyen forró az olaj mert akkor gyorsan megég a hagyma. Add hozzá az apró (tényleg fontos hogy apró legyen) vöröshagymást és kezd el dinsztelni közepes lángon. Mikor már elkezd aranybarna lenni add hozzá a fokhagymát, amit fokhagymaprésen nyomtál át. Még max 1 perceg dinszteld a hagymákat még jó barátságot kötnek és fenségessé teszik a pelmenyidet. :) (A fokhagymát azért nem add hozzá hamarabb mert pillanatok alatt megég.)
  2. Keverd össze egy nagyobb tálban a darált husikat (pulyka, sertés), add hozzá az imént elkészített dinsztelt hagymát, sót, őrölt borsot és chilli szószt.
  3. Én meg szoktam kóstolni és általában ebben a fázisban még adok hozzá egy kis sót. Úgyhogy ajánlom, hogy Te is tedd ezt :)


A tésztát ideje felkeltened, eleget pihent!

A batyu elkészítése:


  1. Nyújtódeszkát lisztezd be, hogy ne ragadjon le a tésztád és kb 2 mm vastagságúra nyújtsd ki. (készítettem már korábban pelmenyit olyan konyhában, ahol nem volt a top-on a felszereltség :) így nyújtódeszka helyett használd az asztalt -fedd be alufóliával, sodrófa helyett pedig tökéletes egy üveg bor (akár üres ha már megittad) vagy az alufólia henger.)








2. Formázz kb 3 cm átmérőjű kis korongokat. 
3. Én a kedvenc Ibizás pálinkás poharamat használtam :)Fogd meg a korongot és a kezeddel óvatosan húzd szét - a belsejétől indulva.
4. A korongod közepére rakj egy kiskanál darált húsos tölteléket.
5. Hajtsd félbe - kis félholdat fogsz kapni - és a tészta szélét nyomkod össze, hogy majd főzés közben tutira benne maradjon a töltelék
6. Fogd meg a batyud két sarkát és csíptesd össze.

 


7. Egy előre belisztezett vágódeszkára vagy tálcára tedd rá batyukat.






Pelmenyi kifőzése:


  1. Egy nagyobb lábasban forralj fel vizet. Én szoktam hozzáadni egy kis sót és olajat, hogy a batyuk ne ragadjanak össze.
  2. Mikor már lobog a víz óvatosan (kanál segítségével) tedd bele a pelmenyiket.
  3. Batyu mérettől függően főzd 3-5 percig (még fel nem jön a tésztás batyu a víz tetejére)
  4. Eközben egy serpenyőben (használd azt, amiben a hagymát dinsztelted) olvassz vajat.





Mikor megfőtt a pelmenyid csöpögtesd le (én egy tálba papírtörlőkendőt teszek, és arra teszem rá a forró vízből kivett batyukat, hogy a lehetőleg legkevesebb víz érintkezzen a vajjal a serpenyőben) és tedd bele a vajas serpenyődbe. Nem kell, hogy forró legyen vaj! A lényeg, hogy pár percig a vajon megfuttassuk, de semmiképp ne süssük meg!!!





Hozzávalók a tálaláshoz:


  • olvasztott vaj
  • petrezselyem (friss vagy szárított)
  • tejföl
  • ecet

Tálalás:
több opció lehetséges:
  • vodka - mint aperitif (hidd el szükséged lesz rá ekkora meló után)
  • én mindig rakok rá egy kis petrezselymet
  • egy kanál tejföllel is mennyei
  • Hugi például tesz mindig hozzá egy csepp ecetet, ami lágyítja az ízeket
  • ismét Hugi kreációja, hogy reszelt sajttal gazdagítja, amitől valószínűleg egy orosz kitérne a hitből :)
  • én vörösbor ajánlok mellé de egy kicsit testesebb rosé is megállja a helyét mint például: Sauska vagy Szeleshát Kékfrankos rosé




Fogyasszátok egészséggel!

Jó étvágyat - Приятного аппетита




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése