2014. február 13., csütörtök

Étterem - Al-Amir

Al-Amir a Szír Étterem 


Tudtad, hogy Szíria az egyik legszínesebb ország az arab országok közül? Szunniták, alaviták (a siíták egyik ága), drúzok, krudok, és keresztény örmények lakják a kicsivel több mint 22 millió országot Mindemellett negyven különböző kultúra és gasztronómiai irányzat él meg egymás mellett (több kevesebb sikerrel - ennek a témának a boncolgatása már nem erre a blogra tartozik). 


A szír konyha olyan, mint egy hatalmas és színes csokor virág, amelyhez mindegyik kutúra egyet szálat ad hozzá. 

A szír konyha egyik legfontosabb alapanyaga is a zöldség: minél több zöldség, sok fűszerrel, persze olívabogyóval és kenyérrel. Az ételek szinte kizárólag olíva olajjal készülnek.

Az kedvelt élelmiszerek közé tartozik a rizs és datolya mert könnyen szállítható a pásztorkodó vagy vándorló életmódot folytató emberek részére. 

vöröshagyma birkahús római kömény gyömbér  kerek-lapos kenyér olívabogyó paradicsom paprika padlizsán fokhagyma bárány szezámmag csicseriborsó búzadara kömény fahéj koriander szegfűbors szerecsendió dió pisztácia olívaolaj


Ezek az illatok és ízek és színek botrányos kavalkádja kerítenek hatalmába ha belekóstolsz a szír konyhába. 


Jó hírem van, nem kell messzire menned, hogy felfedezd Szíria konyháját :)

A Katona József Színház felé sétálva rögtön belebotlasz az étterembe a Petőfi Sándor utca 18 szám alatt. 

Mi 18.30-kor érkeztünk rögtön meló után és E. (most Ő tartott velem a gasztotúrám során)  még meg is kérdezte, hogy figyi nincs bent senki tuti bemenjünk? :) Később örültünk, hogy ilyen "hamar" érkeztünk, mert kicsit lassú a kiszolgálás. Miért? Mert minden frissen készül. Azt azért meg kell jegyeznem hogy kb másfél óra alatt az étteremben megforduló emberek kb 80% arab volt :) innen egyből tudtuk, hogy nem valami bóvli helyen vagyunk.

A helynek megvan a maga kis közel-keleti atmoszférája. Lehet a pultnál kérni elvitelre illetve helyet foglalva a pincértől lehet rendelni helyben fogyasztásra.

Első körben salátával indítottunk, ami kihívás volt egyrészről a széles választék és az elnevezés miatt :)

Indítottunk egy fincsi menta teával (350 Ft), mert alkoholt nem lehetett kapni mivel a szíriai étkezésnél a legfontosabb a tea és kávé. A vendéglátásban nincs nagy szerepe az alkoholnak legfeljebb arak-ot (ánizspálinka) vagy bort isznak. 


4X fél adag salátával indítottunk + 1 meleg előétellel

Sorrendben:

1, Ezmah (paprika krém, hagyma, paradicsom, olívaolaj, kömény) 700 Ft
2, Vegyes olívabogyó 700 Ft



3, Baba gannuzs ( sült padlizsán, vegyes zöldség) 700 Ft
4, Joghurtos saláta Tzatziki (joghurt, uborka, borsmenta, fokhagyma) 700 Ft

A Baba gannuzs nagyon hasonlít a Szerájban (török gyorsétterem a Jászai téren) kapható padlizsánsalátához - ami mellesleg az egyik kedvencem, bár mindent szeretek, amiben ez a csodás zöldség főszerepet kap - viszont a szír változatban sokkal több zöldséget tesznek, mint például paprika, paradicsom. 

Ami még szemet szúrt, hogy az ételek fűszereséből a csípős karakter hiányzik összehasonlítva egy ázsiai vagy magyar konyhával.  Szíriában szinte minden megterem mint itthon, csak sokkal több zöldséget és gyümölcsöt használnak a főzés során. Ezt tapasztaltuk is.



 fontos: a saláta árak egész adagra vonatkoznak, mi pedig pedig mindenből fél adagot kértünk, hogy minél több mindent meg tudjunk kóstolni. 

A petrezselyem egyik ételből sem hiányzott! :) Úgyhogy, petrezselyem fun-ok itt a helyetek!

Meleg előételként Lahm bazsin-t kértünk (350 Ft), amit a salátához ettünk (kaptunk gratiszban pitát külön is, de ezt nem tudtunk előtte).

Ez egy nagyon vékony lepény, amin darált bárányhús van, paradicsommal, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával és fűszerekkel gazdagítva. 
Nagyon kellemesen lehetett érezni a bárányhús jellegzetes ízét és harmóniában volt vele a többi alapanyag. 

Külön tetszett, hogy tényleg lehelet vékony volt a pita tészta.



Főételnek Kibbé-t alappoi módra választottunk, ami akár egy laktató előételként is megállná a helyét. A Kibbé darált borjú húsból, aprított dió szemekből áll, hagymával, fűszerekkel és búzadarával gazdagítva. Ennél az ételnél sem a fűszereken volt a hangsúly hanem az összetevők saját ízén.


Elképesztő mód érződött, hogy minden, amit ettünk friss volt és zamatos. A húsokat szinte csak frissen készítve fogyasztják a szírek, felvágott, hideg füstölt hús szinte nincs is. Nem is tudom mit kezdenének egy párizsi vagy disznósajt láttán :)


Nekem ez a hely és ételek egy igazi kuriózum volt. A hely hitelességét még az is emeli, hogy a szakácsok Szíriából származnak és, ahogy a blogbejegyzés elején is említettem nagy többségben arabok fordulnak meg. 

Mindenkinek ajánlom a helyet, akiben megvan a nyitottság más kultúrák felfedezésére, karnyújtásnyira - Budapest szívében. 

Zs.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése