2014. február 23., vasárnap

Julie & Julia - Két nő egy recept

Egy film, amelyben két nő - párhuzamos történetben, valós események alapján - a főzésen keresztül találja meg a hivatását és önmagát.


Ki is volt Julia Child? Nincs olyan ember a talpán Amerikában, aki ezt a kérdést ne tudná megválaszolni. És Te? :) 

Julia Child egy igazi amerikai asszony volt, élete tele kalanddal, és az első amerikai sztárszakács, akinek köszönhetően a fantáziátlan és egyhangú amerikai konyhában megjelent a klasszikus francia konyha a 60-as években. 

Julia amerikai asszonyok seregét csalta be a konyhába a tűzhely mögé és tanította meg Őket főzni. 


Ajánlom, hogy nézz meg pár főzőműsorát, mert a maiaktól teljesen eltér. Hogy miben is? Julia ráérősen már szinte komótosan kevergeti az ételeit mindezek ellenére teljesen kimerül a műsor végére mind mentálisan és fizikailag is. 

íme egy kis ízelítő Julia Child konyhai világából: 

Child a világháború idején az amerikai hadsereg titkosszolgálatának dolgozott és lehetősége volt bejárni a fél világot és így szeretett bele Párizsba és a francia konyhába. Childtól azt tanulhatjuk meg, hogy a főzés öröméért kell konyhakötényt ölteni, és utána az csak egy szerencsés eredmény, hogy ez másokkal meg is osztható. 

Ő az a nő, aki megtanította Amerikát főzni és enni (idézet Julie Powelltől).

A filmet nézve is már érezhetjük, hogy mikor felveri a tojásokat vagy felaprítja a hagymát (EZT A FEJEZETET NÉZD MEG A FILMBŐL: https://www.youtube.com/watch?v=IYc2gemLrbY) az már az amerikai gasztrotörténelem fontos fejezete. 

Child férjét, Pault a munkája Franciaországba szólította. Itt lehetősége volt a francia konyhaművészet alaposabb megismerésére. Annak érdekében, hogy el is sajátítsa francia konyha kulináris rejtelmeit beiratkozik a világhírű Le Cordon Blue (http://www.cordonbleu.edu/) főzőiskolába. 

A szerepre nem is tudtak volna megfelelőbb színésznőt választani, mint Meryl Streep. Már-már ijesztően tökéletesen utánozza a nagyon magas és kicsit esetlenül mozgó, egyedi módon hangsúlyozó Julia Child-ot. 



A párhozamos történet másik főhőse Amy Adams, aki 30 éves eurotikus NY-i nőt alakít. Utálja a munkáját és nap végén a konyhájába menekül és főz. Julia Childtól merít ihletet és erőt. Elhatározza, hogy 1 év alatt megfőzi- süti Julia összes receptjét a saját csöppnyi kis konyhájában. 
(https://www.youtube.com/watch?v=Eg8MVTZ12pE)Mire véget ér az 1 év híresség lesz már maga is, könyvet ír a történetéből és vár még valaki filmet készít belőle - hát voilá :)


Julia Child volt az, aki fantáziátlannak tartott amerikai konyhát felemelte és francia kulináris tartalommal fűszerezte meg. Ő taposta ki a konyhafőző showbusines-t. Az Ő nyomdokaiba lépetek a mai nagy sztárszakácsok, mint Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver.


A Knopf kiadó 1961-ben adta ki Julia Child kétkötetes szakácskönyvét, Mastering the Art of French Cooking címmel. A könyv 800 oldalával, úttörő tartalmával ma is egy mesterműnek számít. 



Nekem ez azon egyik filmek egyike, amit bármikor megnézek megnevettet, jókedvre derít és főzni támad kedvem!

És egy kis útravaló a Nagyasszonytól :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése