Franciául croque annyit tesz ropogós ; monsieur pedig úr
Igazából ez egy jól felöltöztetett sajtos sonkás szendvics, de mielőtt leírom a receptet egy kis háttér story.
Közben pedig hallgassátok ezt :)
Első találkozásom ezzel a szendviccsel 2010-ben volt,
mikor Hugival Párizsban voltunk. Akkor még nem voltam gourmet és nem igazán
tudtam értékelni, hogy a gasztronómia egyik fellegvárában jövünk-megyünk. Ezt a
szendvicset úgy ismertem meg, hogy ez egyik kimerítő múzeumlátogatás után
beültünk egy tüneményes kávézóba, mellesleg rossz idő is volt, az eső is esett,
úgyhogy vágytunk is egy kis nyugis helyre. A szomszéd asztalnál ezt szendvics
csodát falta két szerelmes pár – na meg aztán egymást J Nem
kell mondanom, hogy egyből pincér leint, két szendvics rendel, szendvics megjön
és fél perc alatt befal. Utána csak a hüledezés és úristen mi volt ez a kis se
tudom mondani a nevét szendvics J
Most ismét esik kint, és délután múzeumlátogatás a
program talán ezért is jutott eszembe a Croque Monsieur és egyből kedvet kaptam
elkészíteni.
A Croque Monsieur vagy más néven ’Ropogós Úr’ az 1910-es
években kezdte el gazdagítani a francia kávézók menüjét. Az eredeti Croque
Monsieur sonkás és Gruyere sajtos szendvics. A mendemondák szerint egy téli
hónapban mikor a francia munkások reggel megérkeztek az építkezésekre dolgozni
a szendvicses dobozukat letették az étkező kabin asztalára a radiátor mellé és
mikor elérkezett az ebéd ideje akkor vették észre, hogy a sajt megolvadt
ezáltal az egész szendvicset egy krémes-melegség járta át.
Azt mindenképp érdemes tudni, hogy a Gruyere sajt - a szendvics szíve, leleke -
Gruyeres svájci kisvárosból érkezett, ahol a 12. Században született és
népszerűsége az óta is kitart.
Akkor nézzük, hogy is készül ez a remekmű, amihez nem kell
semmi ördöngösség és bonyolult előkészületek, de a végeredmény felejthetetlen
élmény.
Hozzávalók:
8 szelet kenyér
2-4dl tej10 dkg vaj
1-2 ek liszt
só, szerecsendió
4 szelet sonka/bacon
kb. 10-15 dkg sajt (gruyere ha nincs cheddar)
1 ek. mustár
Egy edényben (én tefal serpenyőt használtam) közepesnél erősebb fokozaton vajat hevítek,
majd amikor habozni kezd, rászórom a lisztet.
Egy darabig keverem, míg a liszt halvány aranyszínű nem
lesz. A leszűrt forró tej felét hozzáöntöm, a többit apránként, miközben egy
habverővel folyamatosan keverem, vigyázva, hogy oda ne égjen.
Addig keverem, míg fel nem forr, és be nem sűrűsödik, majd
félrehúzom.
Belereszelek egy negyed szerecsendiót, egy marék reszelt sajttal
dúsítom.
Most jöhet a szendvics rétegezése
Magam elé helyezem a 4-4 szelet kenyeret. Az egyik felét
megkenem besamel mártással a másik felét vajjal. A kenyér aljára, amin már
besamel mártás van megszórom sajttal, majd jöhet a sonka. Ezután ráteszem a
kenyér tetejét, ami vajjal van megkenve (vajas résszel lefelé). Kicsit
összenyomkodom majd ismét besamel és jó adag sajt a tetejére.
Szóval a rétegezés még 1X: kenyér – besamel – sajt –
sonka – vaj – kenyér – besamel – sajt.
Én tepsiben sütöttem – a tepsi alját érdemes vajjal
kikenni – 6-8 percig sütőben 250 fokon, ameddig a sajt arany barnára nem sül a
tetején.
A sütőt már mikor kinyitod elképesztő illat örvény szökik
ki és az egész konyhát lélekmelengető illat járja be. Ha szeretnéd fokozni az
élvezeteket, akkor egy pohár (vagy kettő J ) Portugieser (villányi) nagyon jól dukál hozzá.
És a végére tartogattam még egy kis érdekességet: mi a
különbség a croque monsieur és croque madame között? Tükörtojást teszünk a
madame tetejére a monsieur tetejére meg ugye besamel és sajt kerül. A madame
becses nevét a tojásról kapta, mert a kenyér tetején a tojás sárgája úgy néz ki
mint egy női kalap.
Na mostmáraztán tényleg ennyi J
Bon Appétit
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése