Tavaszváró Saláta avagy a Gránátalma - Mandarin - Rukkola - Kacsa találkozása
Be kell, hogy valljam korábban nem igazán barátkoztam a gránátalmával, azon egyszerű okból, mert nem tudtam, hogy kell megpucolni :) és mire kell figyelni a vásárlásnál.
Tudtad, hogy a gránátalma perzsa eredetű, Iránban és Törökországban őshonos? Ma már mindenfelé termesztik: Közel-Keleten, Földközi-tenger medencéjében és Indiában is.Mindemellett az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs.
Ha korábban nem tudtad, hogy mit kezdj egy gránátalmával próbáld ki ezt a receptet! :)
Gránátalma vásárlás
figyelj oda, hogy kemény, piros és fényes legyen - mint egy szép piros alma
Gránátalma pucolás
- a magokat úgy tudjuk kivenni, hogy négybe vágjuk - a virágos részétől a száras részéig
- majd húzzuk hátra a héját, hogy hozzáférjünk a magokhoz
- hámozzuk le a fehér hártyát - a magokat pedig öntsd egy tálba
itt egy nagyon jópofa 1 perces oktató videó ha még kezdő vagy, mint én:
Hozzávalók 4-5 főre
- A salátához:
2-3 szem nagyobb mandarin
1 csomag rukkola saláta
4 kacsamell - csont nélkül, ha csontos akkor a csontozás még rád vár :)(de lehet csirkecomb filéből is azzal is nagyon finom)
5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
parmezán forgács (opcionális)
- A dressinghez
4 ek balzsamecet (én ezt használtam - link itt)
kis frissen őrölt bors
1/2 tk római kömény (opcionális)
1 ek olivaolaj
Készen állsz? Én igen - akkor csapjunk bele :)
Én ajánlom, hogy kezdd a salátával.
- Pucold meg gránátalmát és mandarint
- Vágd a mandarin gerezdeket félbe
- Rakd bele egy nagy tálba a rukkolát
- Keverd bele a gránátalma magjait és a mandarint
A dressinghez:
- egy kisebb tálban keverd össze az alapanyagokat
- közben kóstolgasd és ízlelgesd, adj hozzá ízlésed szerint még több mustárt vagy balzsamecetet (vagy akár egy kis cukrot ha édesebb ízre vágysz)
Kész a saláta és a dressing :) Megérdemelsz egy laza fröccsöt, mielőtt hozzákezdesz a sütéshez - én ezt ittam
Most lássunk hozzá a húsnak:
- Ha van időd akkor érdemes előző este elkészíteni a húst, hogy pácolódjon egy kicsit - hidd el, megéri!
- Ha nincs időd akkor csak arra figyelj, hogy szobahőmérsékletű legyen a husid.
Mindkét esetben ugyanaz a menetrend az elkészítésben:
- Mosd meg, szedd le a felesleges részeket.
- Fűszerezed a húsit. Ha van otthon mozsarad, akkor ajánlom, hogy nagy szemű sót és egész fekete borst használj, mert csodálatos íze, illata van a frissen őrölt fűszereknek. Amennyiben szeretsz játszani az ízekkel akkor ajánlom, hogy adj hozzá római köményt is - elképesztő mód megbolondítja a kacsa ízét.
- Vagdos be a a kacsa bőrét - keresztezve.
- Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat. Majd a befűszerezett kacsa hús bőrős oldalával lefelé kezdd el sütni az állatot közepes lángon 3-4 percig. Ezalatt a fokhagymát vágd össze és dobd a serpenyőbe (azért ne hamarabb mert gyorsan megég).
- Ha a hús félig megpuhult fordítsd meg. Majd ismételd meg ezt a folyamatot még 1X. Arra figyelj, hogy a húsnak nem kell teljesen átsülnie mert akkor szép ha még kicsit rózsaszín a belseje
Vedd ki a serpenyőből a húst, tedd egy vágódeszkára, és vágd fel 2-3 centis szeletekre.
A salátát halmozd rá a tányérodra, öntsd nyakon a dressinggel.
Majd helyezd rá a sült husit és opcionálisan díszítsd parmezánforgáccsal (zöldséghámozó segítségével 'hámozd meg' a parmezánt így forgácsokat kapsz)
Mellé vörös bort ajánlok - például ezt :)
Jó étvágyat!
Ezzel a végtelenül egyszerű és tavaszi hangulatot idéző recepttel kívánok Nektek Boldog Tavaszt :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése