2014. augusztus 31., vasárnap

Avocado mindenek fellett - Guacamole

Ismerkedés a Mexikói konyhával I. rész

Huuuu hol is kezdődik ez a törénet? :)
Talán ott, hogy lételemem a főzés, gasztrokalandozás, mindig valami újat megismerni, és felfedezni, fűszerek, csípős ízek, minden amihez szendvedély és kitartás kell. Ezeket fedeztem fel a mexikói konyhában és mélyebb betekintést kaptam egy nagyon kedves mexikói baráttól a mexikói konyháról :)
 
Egy kedvenc idézetem is egy csodálatos mexikói festőmúvésztől van:
"Merj élni, meghalni bárki tud" - Frida Kahlo 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Közben ezt a zenét hallgatom: https://www.youtube.com/watch?v=BQr_jz4zP2Q
 
Első lépésként egy nagyon egyszerű, de frenetikusan jó receptet osztok meg
Veltek, mert nem rontunk ajtóstol a házba :) Később majd kicsit komplexebb receptek jönnek :)
 
Azt tudni kell, hogy én NEM szeret(t)em az avokádót, többször próbálkoztam már megbarátkozni vele, de eddig még nem sikerült. Úgy érzem most megtört a jég.
 
A hétvégén volt szerencsém eredeti mexikói, családi recept alapján egy csodálatos guacamole-t megkóstolnom. Végem volt...elképszető ízharmónia, pezsdítő fűszerek.
 
A guacamole eredete az aztékok uralta időkre nyúlik vissza Mexikóba, a 14. század környékére. Ma már az egész világon ismert étel.
Itthon így ejtsd: qwakamole, Mexikóban: waka'mole
 
Az eredeti guacamole receptben 4-5 féle avokádó van (összesen közel 400 féle létezik) és kőmozsárban törik össze a hozzávalókat. íme pár ismertebb avokádó fajta: hass, gween, bacon, fuerte, reed, zutano, pinkerton: 
 
 
Hozzávalók (4 fore)

- 5-6 avokádó (ha érettebb kicsit akkor könyebb less pépesíteni)
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma (összeprítva)
- 1 doboz koktél paradicson (100-150 g)
- 100 g Pancetta (húsosabb baconnel is lehet helyettseíteni)
- Chili / Chili szósz
- 1 lime leve
- 1 kis pohár tejföl
- friss koriander
- szárított paradicsom - opcionális
 
Elkészítés
Első körben vágjuk kockára a pancettát / bacont, majd kis olajon pirítsuk meg serpenyőben. Ha már szépen kezd pirulni adjuk hozzá a nagyon apróra vágott (fokhagyma prést is haszánlhatunk, de akkor eggyel több eszközt kell elmosni) fokhagymát. Alacsony lángon pirítsuk tovább 2-3 percig, figyeljünk, hogy nehogy megégjen a fokhagyma. Majd jöhet a négybe vágott koktél paradicsom. 5-6 percig hagyjuk érlelődni Őket továbbra is alacsony lángon.
 
Eközben vágjuk félbe az avokádókat, tekerjük meg és szépen ketté válik. A nagy magja szinte magától kijön. Majd hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Egy nagyobb tálban villával vagy krumplitörővel törjük pépessé az avokádót. Közben adjuk hozzá apránként a lime levét (ez segít, hogy ne barnuljon be).
 
Mikor kész a húsos, fokhagymás, paradicsomos alap adjunk hozzá chilit - hagyjuk kicsit kihülni és keverjük össze a pépes avokádóval. Fűszerezzük sóval, korianderrel, akár még chilivel (persze közben kóstolgassuk). Majd adjuk hozzá a tejfölt, hogy krémes állagot kapjunk. A végén díszithetjük szárított paradicsommal.
 
És kész :)
 
Friss bagettel vagy tortilla chipessel fogyasszuk. Tetszés szerint még egy kis tejföllel meg lehet bolondítani és természetesen egy testesebb vörös bor nagyon jól passzol hozzá :)

 
 
Buen provecho
 
+ 1 ráadás: engem a mexikói konyha mellett a mexikói múvészet is magával ragadott - Frida Kahlo és Diego Rivera festőművészetén keresztül. Nagyon ajánlom a Frida filmet és az önéletrajzi könyvét is :) + zene itt 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése